Geslaagde open middag op 16 april j.l.

Onder het motto “KOM IN DE KERK” organiseerde de Plaatselijke Commissie Onderdendam (PCO) van de voormalig gereformeerde kerk (nu eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken) een open middag op zaterdag 16 april j.l. waarmee zij “DE KERK” terug heeft gegeven aan Onderdendam. De ruim 100 bezoekers hebben kennis kunnen nemen van de plannen die de PCO, in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) hebben opgesteld.

Er viel die middag veel te beleven. Een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk, met veel authentiek materiaal uit het archief van de kerk, trok veel belangstelling. Dat was ook het geval met de plannen die 5 bouwkunde studenten in opdracht van de SOGK op deze middag hebben gepresenteerd. Zij hebben de kerk vanuit verschillende oogpunten onderzocht: de kerk als concert- theaterzaal, de kerk als brasserie, de kerk als B&B, de kerk als expositieruimte, de kerk als centrum voor Amsterdamse school. De PCO en de SOGK zullen deze plannen meenemen in het verder ontwikkelen van het definitieve plan voor herbestemming van “DE KERK”.

De PCO had 11 amateurkunstenaars gevraagd een werk te produceren, geïnspireerd door “DE KERK”. Mooi om te zien hoe deze kunstenaars dit thema op totaal verschillende manieren, en met verschillende technieken, hebben uitgewerkt. Dan blijkt maar weer waarin een klein dorp toch groot kan zijn! Om 15.00 uur werden de kunstwerken geveild wat een bedrag van ong. € 300,00 heeft opgeleverd voor de PCO. Leerlingen van de CBS DE Haven (groep 7 en 8) hebben in de afgelopen weken gewerkt aan het project “DE KERK en de Amsterdamse School”. Met veel enthousiasme presenteerden zij de resultaten van hun project.  Opvallend waren de Amsterdamse School huisjes en de glas-in-lood raampjes. Een mooi project met fraaie resultaten.

Ook de nieuw ingerichte stilteruimte met een monumentje van de keramist Jan Mulder, waar je even tot jezelf kunt komen, de rust en stilte kunt vinden, voor een meditatief moment of bezinning, trok veel belangstelling. Binnenkort staat DE KERK op aangegeven tijden open om deze stilteruimte te bezoeken.  

De PCO kan terug zien op een geslaagde middag.

(recensie Ommelander Courant)