Open Monumentendag DE KERK Onderdendam

Op 10 en 11 november 2016 is tijdens de open Monumentendag DE KERK te Onderdendam open voor bezichtiging. Tijdens de open dag in het voorjaar is er veel publiciteit geweest over de herbestemming van DE KERK en het daarin vestigen van het centrum voor Amsterdamse school op het Hoogeland. Daar is door de Plaatselijke Commissie Onderdendam hard aan gewerkt om het centrum een gezicht te geven.

DE KERK en de er naast gelegen pastorie werden in 1932 door de architect Albert Wiersema ontworpen in de Amsterdamse School-stijl. In de kerkzaal is een kleine expositie te zien van de bouwgeschiedenis van DE KERK.

In de bovenzaal is een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Bedumer architect Albert Wiersema met foto’s en tekeningen van de Amsterdamse School architectuur in Bedum.

In de twee zalen achter de kerk zijn twee stijlkamers ingericht met Amsterdamse School meubelen die afkomstig zijn uit een nalatenschap van de fam. Wasch aan de Stichting Oude Groninger Kerken: de W.A.Wasch collectie

Oorspronkelijk hebben de meubelen gestaan in de hervormde pastorie van Kiel-Winneweer, waar ds. W.A. Wasch in 1930 werd benoemt tot predikant. De meubelen zijn gemaakt door de meubelfabriek Heres te Veendam waarschijnlijk naar ontwerpen van de Amsterdamse ontwerper en architect Anton Hamaker.

Zo geven de verschillende tentoonstellingen een beeld van de Groninger Amsterdamse School-stijl zowel in architectuur als in meubelontwerpen in het interbellum (1920-1940).

  

Open Monumentendag 2016

DE KERK – Bedumerweg 32 Onderdendam

  • Openstelling kerk
  • Tentoonstelling Albert Wiersema
  • Stijlkamers Amsterdamse School meubelen
  • Expositie bouwgeschiedenis