ACTIVITEITEN

Foto's Jim Ernst.

Boerderijen in-zicht

Van 19 augustus t/m 24 september is in DE KERK te Onderdendam de architectuur-tentoonstelling “boerderijen in-zicht” te zien en te beleven. Boerderijen die op de tentoonstelling zijn te zien zijn allemaal gebouwd tussen 1915 en 1940, de periode waarin de Groninger Amsterdamse School tot bloei was gekomen.

Stichting DE KERK – Centrum Groninger Amsterdamse School – gaf de opdracht onderzoek te doen naar boerderijen gebouwd onder deze architectuur. Daarbij werden een aantal onderzoeksvragen gesteld: Wat is de relatie tussen de architectuur en de ontwikkelingen in de agrarische sector. Wat was de invloed van sociale en maatschappelijke ontwikkelingen op de architectuur. Welke veranderingen hebben plaatsgevonden in de positie van de schuur ten opzicht van het voorhuis. En natuurlijk is er volop aandacht voor de ontwikkeling in de architectuur tijdens de periode tussen de beide wereldoorlogen, het interbellum.

Op 27 panelen worden getracht antwoord te gegeven op de bovengenoemde onderzoeksvragen aan de hand van tekst, foto’s en tekeningen. De boerderijen zijn te verdelen in drie categorieën: die boerderijen die voldoen aan vrijwel alle kenmerken en criteria voor deze architectuur (A), panden die voor een groot deel voldoen aan deze kenmerken (B) en boerderijen met minder kenmerken (C). De uitgelichte boerderijen op de tentoonstelling behoren meestal tot de groep A of B. Van deze tentoonstelling wordt een catalogus samengesteld die tijdens de tentoonstelling bij DE KERK te verkrijgen zal zijn.

Boerderijen in-zicht

19 augustus t/m 24 september

Op vrijdag t/m zondag van 11.00 – 17.oo uur

DE KERK Onderdendam – Bedumerweg 34 Onderdendam

Toegang € 5,00